اندیکاتورها ابزاری هستند که برای انجام تحلیل تکنیکال بهترین شرایط برای معاملهگران را فراهم میآورند. با کمک اندیکاتورها میتوان نمودارهای قیمت را تفسیر کرد و روند بازار را به راحتی پیشبینی نمود.
اندیکاتورها ابزارهایی هستند که با کمک فرمولهای ریاضی و دادههای تاریخی قیمت داراییها را پردازش میکنند. با توجه به سیگنالهایی که از اندیکاتورها دریافت میکنید، میتوانید در ارتباط با موقعیتهای معاملاتی خود تصمیم گیری کنید.
پس هر تریدری قبل از آنکه بخواهد فعالیت خود در بازار فارکس را شروع کند، باید نسبت به اندیکاتورها شناخت کاملی به دست آورد.
نوع اندیکاتور | کاربرد کلی | مثال |
---|---|---|
روند | تشخیص جهت کلی بازار | میانگین متحرک، MACD |
نوسان | اندازه گیری نوسانات قیمت | باندهای بولینگر، RSI |
حجم | نحلیل حجم معاملات | – |
کاربرد | مقایسه نوسانات قیمت با خط مرکزی | RSI، استوکاستیک |
چرا به اندیکاتور نیاز داریم؟
همه تریدرها برای انجام معاملات خود به اندیکاتورها نیاز دارند، حال دلیل اهمیت اندیکاتورها چیست؟
سادگی تحلیل
اندیکاتورها میتوانند از روند بازار یک نمای کلی به شما نشان دهند. این کار باعث سادهتر شدن تحلیل شما میشود. تریدرهای مبتدی تا حرفهای میتوانند برای معاملات خود از اندیکاتورها استفاده کنند. هر تریدری بر اساس استراتژی خود، نوع خاصی از اندیکاتورها را استفاده میکنند.
تایید سیگنالها
شما وقتی نمودارها را تحلیل میکنید، یک سری اطلاعاتی از آن به دست می آورید. با کمک اندیکاتورها میتوانید تحلیلهای خودتان را تایید یا رد کنید.
کشف فرصتهای جدید
اندیکاتورها برای معاملهگران فرصتهای معاملاتی جدیدی را شناسایی میکنند. این فرصتها با تحلیل ساده نمودار قابل تشخیص نیست و در اندیکاتورها به راحتی میتوانید آن را متوجه شوید.
کشف روند
یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده تحلیل گران از اندیکاتور استفاده کنند، تشخیص روند است. شما با کمک اندیکاتورها می توانید روندهای نزولی و صعودی را تشخیص دهید.
شناسایی نقاط ورود و خروج
اندیکاتورها سیگنال هایی می دهند که با کمک این سیگنال ها می توان نقاط ورود و خروج (خرید و فروش) یک دارایی را شناسایی کرد.
اندازهگیری قدرت و حرکت بازار
برخی از اندیکاتورها میتوانند قدرت و سرعت حرکت قیمتها را اندازهگیری کنند. اطلاعاتی که از این اندیکاتورها به دست میآورید، به شما کمک میکند تا مشخص کنید که آیا یک روند با قدرت حرکت میکند و یا حرکت ضعیفی دارد.
اندیکاتورها به شما کمک میکنند تا بتوانید نوسانات بازار را اندازهگیری کرده و در نوسانات شدید از انجام معاملات پرهیز کنید.
مطالعه کنید: بهترین حساب دمو
کمک به تصمیمگیری
در حالت کلی اندیکاتورها میتوانند اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار دهند. این اطلاعات میتواند روی تصمیمهای معاملاتی شما تاثیر زیادی بگذارد.
اندیکاتورها به شما کمک میکنند تا بتوانید احساسات خود را از معاملات دور نگه داشته و تصمیمهای منطقی تری بگیرید.
اندیکاتورها با پردازش کردن داده های تاریخی قیمت، اطلاعات مفیدی ارائه می دهند.
انواع اندیکاتورها

اندیکاتورها به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند و هر کدام از آنها برای استراتژیهای خاصی به کار میروند. شناخت دقیق اندیکاتورها به معاملهگران کمک میکند تا در استراتژیهای خود از آنها استفاده کرده و معاملات پرسودی داشته باشند.
اندیکاتورهای روند
اندیکاتورهای روند به تریدرها کمک میکنند تا جهت و قدرت روند بازار را تشخیص دهند که از جمله اندیکاتورهای روند میتوانیم به اندیکاتور میانگین متحرک و اندیکاتور بولینگر باند اشاره کنیم.
انواع اصلی اندیکاتورهای روند
میانگینهای متحرک (Moving Averages)
این اندیکاتورها در واقع میانگین قیمت در یک دوره زمانی مشخص را میتوانند نشان دهند. از رایجترین اندیکاتورهای میانگین متحرک میتوانیم به میانگین متحرک ساده و میانگین متحرک نمایی اشاره کنیم.
عبور قیمت از میانگین متحرک و یا تقاطع دو میانگین متحرک، میتواند برای تغییر روند شما سیگنالی ارائه دهد.
شاخص قدرت نسبی (RSI)
این اندیکاتور همان سرعت و تغییر قیمت را میتواند اندازهگیری کند. شاخص قدرت نسبی همیشه بین صفر و ۱۰۰ در حال نوسان است. بالای هفتاد اشباع خرید و سطح پایین ۳۰ اشباع فروش را نشان میدهند.
مکدی(MACD)
اندیکاتور مکدی همگرایی و واگرایی میانگینهای متحرک را میتواند نشان دهد. این اندیکاتور شامل خط مکدی، خط سیگنال و هیستوگرام است. تقاطع خط مکدی و خط سیگنال میتواند برای شما سیگنال خرید یا فروش ارائه دهد.
باندهای بولینگر (Bollinger Bands)
باندهای بولینگر شامل میانگین متحرکی است که دو باند در قسمت بالا و پایین آن قرار دارد. این باندها نوسانات بازار را میتوانند به خوبی نشان دهند. زمانی که قیمت از باندها عبور کند، میتواند سیگنالی برای تغییر روند باشد.
ایچیموکو (Ichimoku Cloud)
این اندیکاتور سیستم کاملی است که میتوانید از آن برای تحلیل تکنیکال استفاده کنید. اندیکاتور ایچیموکو از چندین خط و یک ابر تشکیل میشود. اندیکاتور ایچیموکو روند قدرت، روند سطوح حمایت و سطوح مقاومت را نشان میدهد.
حجم تعادلی (OBV)
اندیکاتور حجم تعادلی همان حجم معاملات را در نظر میگیرد و نشان میدهد که آیا حجم معاملات در روند قیمت است یا خلاف آن قرار دارد. حجم تعادلی میتواند به عنوان تایید روند و شناسایی واگراییها باشد.
پارابولیک سار (Parabolic SAR)
این مدل از اندیکاتورها نقاط توقف و برگشت احتمالی روند را میتوانند نشان دهند. نقاط SAR در زیر قیمت در روند صعودی و در بالای قیمت در روندهای نزولی قرار میگیرد.
اندیکاتور الیگیتور (Alligator)
این اندیکاتور متشکل از سه میانگین متحرک هموار شده است که به عنوان فک، دندان و لب آنها را میشناسند. اگر این خطوط با همدیگر تقاطع پیدا کنند، برای شما سیگنال تغییر روند ارائه میدهند.
اندیکاتورهای مومنتوم
این اندیکاتورها سرعت و قدرت حرکت قیمت را اندازهگیری میکنند. برای هر نوع استراتژی معمولاً میتوان از این اندیکاتورها استفاده کرد که بارزترین آن اندیکاتورهای RSIو استوکاستیک است.
اندیکاتور مومنتوم (Momentum Indicator)
اندیکاتورهای مومنتوم جز سادهترین نوع از اندیکاتورها هستند. شما میتوانید با مقایسه کردن قیمت فعلی با قیمتهایی که در دورههای گذشته وجود دارد، سرعت تغییر قیمتها را متوجه شوید.
اگر اندیکاتور در مقادیر مثبت باشد، نشان میدهد که روند شما صعودی است. اما اگر مقادیر منفی باشد، روند نزولی را نشان میدهد.
شاخص قدرت نسبی (RSI)
شاخص قدرت نسبی یکی از مهمترین و محبوبترین اندیکاتورهای مومنتوم است. قدرت روند در مقایسه با میانگین افزایش قیمت با میانگین کاهش قیمت در یک دوره مشخص نشان داده میشود.
اگر مقادیر بالای ۷۰ باشد، شرایط اشباع خرید را نشان میدهد و اگر مقادیر پایینتر از ۳۰ باشد، شرایط اشباع فروش را نشان میدهد.
اسیلاتور تصادفی (Stochastic Oscillator)
این اندیکاتورها موقعیت قیمتهای فعلی را نسبت به محدوده قیمتی در یک دوره مشخص را نشان میدهند.
اسیلاتورهای تصادفی از دو خط تشکیل میشوند. اگر مقادیر بالای ۸۰ باشد، شرایط اشباع خرید را نشان میدهد و اگر مقادیر کمتر از ۲۰ باشد، شرایط اشباع فروش را نمایش میدهند.
مکدی (MACD)
اندیکاتور مکدی از دو میانگین متحرک نمایی تشکیل میشود. این اندیکاتور از سه بخش خط مکدی، خط سیگنال و هیستگرام تشکیل شده است.
نرخ تغییر (ROC)
اندیکاتور نرخ تغییر در واقع درصد تغییر قیمت در یک بازه زمانی مشخص را نشان میدهد.
اگر این اندیکاتور در مقادیر مثبت باشد، نشان دهنده افزایش قیمت است. اما اگر مقادیر منفی باشد، نشان دهنده کاهش قیمت است.
اندیکاتورهای حجم
معاملهگران با کمک اندیکاتورهای حجم میتوانند حجم معاملات را تحلیل کرده و درباره فشار خرید و فروش اطلاعات مهمی به دست آورند. از جمله مهمترین اندیکاتورهای حجم میتوانیم به حجم معاملات و حجم نسبی اشاره کنیم.
اهمیت اندیکاتورهای حجم
حجم معاملات بالا در جهت روند، اعتبار آن روند را تایید میکنند. بین حجم و قیمت اگر واگرایی وجود داشته باشد، میتواند نشانهای از ضعف روند باشد و احتمال دارد که آن روند تغییر حرکت دهد.
اگر حجم به طور ناگهانی افزایش پیدا کند، نشان از آن است که پول هوشمند به بازار وارد شده است و این میتواند فرصت معاملاتی مناسبی باشد.
حجم (Volume)
اندیکاتورهای حجم جزء سادهترین و پرکاربردیترین نوع از اندیکاتورها هستند. این اندیکاتورها تعداد کل سهام و یا قراردادهایی که معامله میشوند را در یک بازه زمانی مشخص نشان میدهند.
در هنگام شکست سطوح مهم افزایش حجم دهند، در واقع تاییدی بر روند و قدرت آن روند است.
حجم تعادلی (OBV)
با توجه به تغییرات قیمت، میتوان تغییرات حجم را اندازهگیری کرد. افزایش حجم تعادلی نشان از فشار خرید و کاهش حجم تعادلی نشان از فشار فروش است. برای تایید روند و تشخیص واگراییها شما میتوانید از حجم تعادلی استفاده کنید.
شاخص جریان پول (MFI)
شاخص جریان پول، ترکیبی از حجم و قیمت را برای اندازهگیری فشار خرید و فروش استفاده میکند. اگر مقادیر بالای ۸۰ باشند، نشان دهنده اشباع خرید بوده و اگر مقادیر پایینتر از ۲۰ باشد، نشان دهنده اشباع فروش است.
شاخص انباشت/توزیع (A/D)
این شاخص به شما کمک میکند تا تشخیص دهید که آیا یک دارایی در حال انباشت به وسیله خریداران است و یا به وسیله فروشندگان در حال توزیع میباشد.
نمایه حجم قابل مشاهده (Volume Profile)
این شاخص میتواند حجم معاملات را در سطوح قیمتی مختلف نشان دهد. این شاخص کمک میکند تا بتوانید به راحتی سطوح مهم حمایتی و مقاومتی را شناسایی کنید.
اندیکاتورهای نوسان
اندیکاتورهای نوسان به معاملهگران کمک میکنند تا میزان نوسانات قیمت را اندازهگیری کنند. از بارزترین اندیکاتورهای نوسان میتوانیم به چنگال اندروز اشاره کنیم.
استوکاستیک (Stochastic Oscillator)
این اندیکاتور میتواند موقعیت قیمت فعلی را نسبت به محدوده قیمتی اخیر مقایسه کند. اگر مقادیر بالای ۸۰ باشد، نشان دهنده شرایط خرید بیش از حد بوده و اجر مقادیر زیر ۲۰ باشد، شرایط فروش بیش از حد را نشان میدهد.
مهمترین نکته درباره اندیکاتورها
اگر قصد استفاده کردن از اندیکاتورها را دارید، باید به یک سری نکاتی در ارتباط با آن توجه داشته باشید.
اندیکاتورها ابزار کمکی هستند
اندیکاتورها به تنهایی نمیتوانند در معاملات شما نقش داشته باشند. اگر میخواهید با کمک اندیکاتورها در معاملات خود تصمیمگیری کنید، نباید به تنهایی از یکی از آنها استفاده کنید. بلکه ترکیبی از اندیکاتورهاست که میتواند به شما در تصمیمگیریهای معاملاتی کمک کند.
ترکیب اندیکاتورها
برای آنکه بتوانید تحلیلهای دقیقتری انجام دهید، لازم است که چند اندیکاتورها با همدیگر ترکیب کنید تا به نتایج درستی برسید. ممکن است یک اندیکاتور سیگنال دقیقی ندهد، اما ترکیب چند اندیکاتور سیگنالهای دقیقتری می دهد.
اهمیت تحلیل بنیادی
با استفاده از اندیکاتورها میتوانید تحلیل تکنیکال انجام دهید، اما در کنار آن باید از تحلیل بنیادی هم استفاده کنید تا برای شما سیگنالهای دقیقتری بدهند.
نتیجهگیری
اندیکاتورها برای تحلیل تکنیکال ابزارهای قدرتمندی هستند. شما با کمک اندیکاتورها میتوانید به راحتی سیگنالهای معاملاتی را تشخیص داده و معاملات خود را بهتر اجرا کنید.
قبل از آنکه بخواهید از اندیکاتورها استفاده کنید، باید در این زمینه آموزشهای لازم را ببینید. اندیکاتورها به تنهایی قابل اجرا نیستند، بلکه با ترکیب اندیکاتورها میتوانید سیگنالهای معاملاتی مهمی را تشخیص دهید. توصیه میکنیم قبل از استفاده از اندیکاتورها در بازارهای مالی واقعی آنها را در حساب دمو امتحان کنید.
سوالات متداول
اندیکاتور چیست؟
ابزاری برای تحلیل بازار
چه نوع اندیکاتورهایی وجود دارد؟
روند، نوسان، حجم، اسیلاتور
هدف از استفاده از اندیکاتورها چیست؟
کمک به تحلیل بازار و تصمیم گیری
با کمک اندیکاتور ها چه نوع تحلیل هایی می توان انجام داد؟
تحلیل تکنیکال