در این مقاله به آموزش نحوه معامله در پایان روز (عصر) می پردازیم. یک روز معاملاتی را می توان به سه بازه ابتدای ابتدای روز، نیم روز و پایان روز تقسیم کرد و در هر بازه از استراژی خاصی برای معامله استفاده کرد.
منظور از پایان روز در این مقاله تقریبا ساعت 4 عصر تا 1:30 شب است و ما آن را به عنوان معامله در پایان روز در نظر می گیریم. البته منظور البروکس از پایان روز چند ساعت آخر بسته شدن بازار شیکاگو است. برای مثال اگر در بوس ایران ترید می کنید، پایان روز را ساعت 11 تا 12:30 می توانید در نظر بگیرید.
بیشتر بخوانید: مقایسه حساب های دمو بروکر آلپاری و آمارکتس
زمان های بیان شده قطعی نبوده و می تواند بیشتر و یا کمتر از تایم هایی باشد که ما برایتان بیان کرده ایم. اگر این درس و مثال های آنها را تا انتها مطالعه کنید، مطلب کاملا برایتان مشخص و واضح خواهد شد.
هنگام معامله در پایان روز، ابتدا باید بدانید در طول روز چه کسی بازار را کنترل کرده و بازار در دست چه کسی قرار داشت. گاهی اوقات در کل روز یک سوئینگ داریم که تا پایان زمان معاملاتی همان روز ادامه یافته است. به این دلیل باید بدانید در طول روز قدرت خریدارن بیشتر بوده و یا فروشندگان؟
اگر در طول روز فشار خرید داشته باشید، باید به دنبال ستاپ خرید باشید و در انتهای روز سوئینگ کنید. اگر فشار فروش بیشتر باشد، باید دنبال ستاپ فروش باشید. در مثال زیر نمودار یک روز معاملاتی را در دو شکل مجزا برایتان آورده ایم.
اگر به کندل ها دقت کنید، در ابتدای روز فشار فروش بیشتر است ولی کندل های خرید در روند رنج و میانه روز یا سایه ندارند و یا سایه های کوتاهی دارند و نشان از بیشتر بودن فشار خرید در میانه روز است.
اگر دقت کنید این روند رنج، در واقع یک کانال صعودی ضعیف با شیب کم است و سقف ها و کف ها تا حدودی بالاتر قرار می گیرند. دراین حالت این سوال برای تریدر ها پیش می آید که آیا روند نزولی ابتدای روز ادامه خواهد داشت و یا بازار صعودی خواهد شد؟
برای معامله همانطور که گفتیم، ابتدا روند بازار را از ابتدای روز بررسی می کنیم. در این حالت به احتمال زیاد روند بازار در پایان روز صعودی خواهد بود، چون فشار خریداران بیشتر است. در قسمت A هم می توان بعد از کندل دوجی وارد بازار شود و هم منتظر یک شکست صعودی در بازار بود.
بازار کمی بالا رفته و دوباره پولبک عمیقی ایجاد شده است. ولی این برگشت تا کف قبلی بوده و با مشاهده کندل دوجی و سیگنال بار و کی بار در کف می توان خرید، چون نشاند دهنده قدرت خریدران در بازار است.
مزایا | معایب |
---|---|
کاهش نویز بازار و تمرکز بر روندهای بلندمدت | کاهش فرصتهای سود کوتاهمدت |
کاهش تعداد معاملات و هزینهها | تأثیر اخبار و رویدادهای غیرمنتظره |
کاهش استرس | نیاز به صبر و تحمل |
شکست موفق در معامله در پایان روز
اگر در پایان روز و یا هر بازه زمانی دیگری شکست موفقی داشته باشیم، ممکن است تا پایان یافتن روز پولبکی در بازار ایجاد نشود. زیرا زمانی که تریدر ها تصمیم می گیرند تا بازار را در چهت خرید قرار دهند، پس چه در طول روند و چه در پولبک ها اقدام به خرید می کنند.
در این شرایط اگر منتظر بمانید تا در پولبک ها بخرید، بخش بزرگی از بازار را از دست خواهید داد. به احتمال زیادی در روند های قوی، پولبک ایجاد نشده و بازار به روند خود بدون پولبک ادامه می دهد.
پس در این حالت در قیمت بازار با حجم کم خریده و حد ضرر را در کف کندل اسپایک قرار دهید. بعد از کندل دوجی دوباره 5 کندل صعودی متوالی دیده می شود و فرصت خوبی برای خرید است.
خریدرانی که در قسمت مشخص شده خریده اند، باید در یک جایی سود خود را بردارند. خریدرانی که در انتهای این کندل ها می فروشند، باعث ایجاد پولبک در بازار می شوند.
سطح مقاومت را با خط زرد رنگ رسم کرده ایم. بازار این خط را شکسته و بالا رفته است. ولی این شکست ناموفق بوده و بازار دوباره پایین آمده است. بعد از این روند صعودی، گام های نزولی در حال شکل گیری هستند.
اگر در بالای کندل دوجی خریده باشید، حد ضرر در یک تیک پایین تر از کندل دوجی قرار می گیرد و حد سود را هم می توانید دو برابر حد ضرر در نظر بگیرید. در پایان روز تا زمانی که دوج کندل به انتهای روز باقی مانده رسید، باید دنبال دلیلی برای خروج از معامله پیدا کنید.
در هر معامله ای می توانید حد سود را بر اساس ریسک حقیقی نیز مشخص سازید. از طرف دیگر، در روند های صعودی و مشخص می توانید از تریلینگ استاپ در متاتریدر استفاده کرده و حد سود و ضرر خود را متعادل کنید.
نکات مهم معامله در پایان روز
احتمال موفقیت در معامله همیشه بین 40 تا 60 درصد است. یعنی هیچگاه برای ورود به یک معامله بیشتر از 60 درصد اطمینان نخواهید داشت.
زمانی که به بازار را دیده و با مشاهده شکست های صعودی با اطمینان می گویید بازار بالا خواهد رفت ، در این حالت احتمال 60 درصد می باشد.
یعنی در کل 40 درصد مواقع نیز اشتباه خواهید کرد. پس زمانی که احتمال معامله شما 60 درصد باشد، حتما معامله کنید.
بررسی فشار خرید معامله در پایان روز
در این قسمت فشار خرید را در پایان روز با یک مثال بررسی می کنیم. یعنی در نیم روز شاهد فشار خرید در بازار هستیم و در پایان روز آیا روند صعودی ادامه پیدا می کند و یا شاهد برگشت بازار خواهیم بود.
در شکل زیر بازار از شروع معاملات تا نیم روز (یعنی از 1:30 تا 4 عصر) قابل مشاهده است. در شکل های بعدی کندل به کندل معامله در پایان روز را بررسی می کنیم.
در شکل زیر می بینید در ابتدای روز یک گام نزولی ایجاد شده است و در نیم روز بازار با شیب بسیار کمی بالا رفته و تا حدودی رنج شده است. در این قسمت باید فشار خرید و فروش را ارزیابی کنید.
کندل های صعودی که با خطوط بنفش مشخص کرده ایم، یا پشت سر هم هستند و یا بدون سایه و هر دو مورد نیز نشان از قدرت خریداران در بازار می باشد. کندل های نزولی ایجاد شده نیز زیاد باب میل خریداران نبوده و همین امر باعث رنج شدن روند بازار می شود.
کف ها و سقف های بالاتر باعث ایجاد یک روند صعودی در دل روند رنج شده است. می توان گفت این روند هم رنج و هم صعودی است.
به دلیل بالا بودن فشار خرید این احتمال وجود دارد که در پایان روز نیز روند صعودی داشته باشیم. پس می توانید در بالای هر کدام از کندل های سیگنال صعودی ایجاد شده بخرید. کندل های نزولی پشت سرهم ایجاد شده که در این روند احتمال صعودی شدن ادامه روند را پایین تر می آورند.
برا مثال در شکل زیر بالاتر از کندل هایی که مشخص کرده ایم می خرید. با اینکه کندل ورودی زیاد مناسب نیست، اما با توجه به اینکه در طول روند رنج فشار خرید زیاد است، در این قسمت خریده اید. حد ضرر را نیز در پایین کندل سیگنال قرار دهید، چون احتمال موفقیت در معامله زیاد نیست، حد سود را نیز دو برابر حد ضرر در نظر بگیرید.
در ادامه کندل ها، چند کندل صعودی پشت سر هم دیده می شود. در آخرین کندل ها شاهد اینساید بار نیز هستیم. پس می توانید مقداری از سود خود را در حد سودی که برای خود مشخص کرده اید بردارید. چون کندل نزولی نیز تا حدودی قوی است، می توانید کل معامله خرید خود را در این قسمت ببندید.
اگر تا اینجا از معامله خارج نشده باشید، دو کندل بعدی زیاد جالب نبوده و یک پولبک در نمودار ایجاد کرده است. اگر به سمت چپ نمودار که در ابتدای همین پاراگراف (نمودار ابتدای روز و نیم روز) آورده ایم دقت کنید، می بینید که بازار با این صعود و بالا رفتن خواسته است تا سقف ابتدای روز را تست کند.
کندل های نزولی بعدی بدون سایه نشان از برگشت بازار و شکست نزولی دارد. پس دراین حالت کنترل از دست خریداران خارج شده و در دست فروشندگان قرار دارد.
اگر در حد سودی که برای خود مشخص کرده بودید، از معامله خارج نشده و بمانید، در این قسمت حد ضررتان زده شده و سر به سر از معامله خارج می شوید.
بازار بعد از پایین آمدن دوباره بالا رفته و درجا زده است. با این وجود باز هم کف های بالاتی داریم. همانطور که در شکل زیر می بینید، کف کانال صعودی شکسته شده و در زیر میانگین متحرک قرار گرفته است.
پس ممکن است در این قسمت الگوی سقف دوقلو نیز داشته باشیم و بازار نزولی شود. پس در این قسمت می توان فروخت، ولی احتمال موفقیت در معامله در این قسمت پایین است. مانند شکل زیر حد سود را دو برابر حد ریسک در نظر می گیریم.
اگر دقت کنید، کندل سیگنال نزولی بسیار ضعیف بوده و اگر با این معامله احساس راحتی نمی کنید، وارد معامله نشوید.
اگر کندل سیگنال کوچک بوده و حد سود کوچکتر از مقدار انتخابی شما می شد، می توانستید هر کدام از این کف های موجود را به عنوان حد سود در نظر بگیرید.
در ادامه نمودار می بینید بازار بر خلاف پیش بینی شما بالا رفته است و اگر در نقطه ای که مشخص کرده ایم خریده بودید، در قسمت A حد ضررتان زده می شد. بازار بالا رفته و دوباره با قدرت بیشتری پایین آمده است.
آخرین کندل که در شکل زیر می بینید، یک کندل سیگنال قوی بوده و می توان با اطمینان بیشتری در این قسمت فروخت. این کندل ها نشان می دهد قدرت فروشندگان در این قسمت از بازار بیشتر است.
نمودار کامل در شکل زیر نشان داده شده است. بازار در پایان روز کاملا نزولی شده و می توانید در قیمت پایانی هر کدام از کندل های ایجاد شده و نیز در پولبک ها وارد معامله شده و بفروشید و سود کنید.
نمودار کامل در شکل زیر نشان داده شده است. بازار در پایان روز کاملا نزولی شده و می توانید در قیمت پایانی هر کدام از کندل های ایجاد شده و نیز در پولبک ها وارد معامله شده و بفروشید و سود کنید.
سطوح حمایت و مقاومت در پایان روز معاملاتی
بازار معمولا در انتهای روز یک سطح حمایتی و یا مقاومتی را تست کرده و بعد برمی گردد. این سطوح مانند یک آهنربا عمل می کند و گاهی اوقات بسیار سریع به این سطوح کشیده شده و بر می گردد.
پس اگر قیمت در نزدیکی یکی از سطوح حمایت و یا مقاومت قرار گیرد ، آن حوزه مانند میدان مغناطیسی عمل می کند. هر چه به آن منطقه نزدیک تر می شویم، کشش در آن حوزه بیشتر می شود و بازار سریع تر به این نقاط کشیده می شود.
تمامی موارد بیان شده باعث ایجاد کندل های کلایمکس خواهند شد. به این دلیل در نزدیکی خطوط حمایت و مقاومت کندل های بزرگی تشکیل می شوند.
پس اگر در طول یک روز معاملاتی بتوانیم سطوح حمایت و مقاومت را تشخیص دهیم، می توان گفت در پایان روز، بازار به سمت این سطوح کشیده می شود.
کدام سطوح در پایان روز تست می شوند؟
- روند رنج که در بالا و یا پایین چارت شکل گرفته است.
- خطوط روند و نیز خط روند کانال
- سقف ها و کف های قبلی (قیمت پایانی کندل های بزرگ که تاکنون تست نشده اند.)
- گام اندازه گیری شده
پس اگر در انتهای روز هستیم و یک سطح مهم در نزدیکی قیمت فعلی وجود دارد، پس این سطوح مانند آهنربا عمل کرده و بازار را به سمت خود می کشند. پس باید در جهت این سطوح معامله کرد.
قیمتی که بازار در ابتدای روز با آن باز شده است نیز مانند آهنربا عمل می کند. پس اگر در پایان روز قیمت در نزدیکی قیت ابتدای روز باشد، بازار سعی می کند به قیمت ابتدای روز برسد.
اگر بازار به این سطوح برسد و بعد پولبک بزند و یا حتی چند مرتبه تلاش کند تا به این سطوح برسد ولی موفق نشود، در این حالت بازار تسلیم شده و بر می گردد و به قیمت کف روز می رسد.
عکس این مطلب نیز کاملا صحیح است و اگر بازار تلاش کند تا به سطح حمایت برسد و موفق نشود و پولبک بزند، در نهایت به قیمت سقف روز خواهد رسید.
برای مثال اگر قیمت ابتدای روز معاملاتی کمتر از قیمت فعلی بازار باشد و بازار به این سطح حرکت کند، یعنی نزولی شود و بعد به سمت بالا برگردد. در این حالت باید به دنبال حرکت صعودی در بازار بود، یعنی باید انتظار داشته باشید بازار در نزدیکی سقف روز بسته شود.
شما در هر تایمی معامله کنید، مطمئن باشید که با ریسک هم همراه است. پس باید مدیریت ریسک خوبی داشته باشید.
بررسی چارت هفتگی معامله در پایان روز
بازار معمولا در آخرین ساعت روز جمعه به سمت آهنربا و سطوح مهم کشیده می شود. برای مثال اگر در آخرین ساعت روز جمعه قرار داریم، باید به قیمت ابتدای هفته دقت کنیم.
علاوه بر آن باید به بالاترین و پایین ترین قیمت و قیمت باز و بسته شدن بازار در هفته قبل نیز توجه کرد. زیرا بازار در آخرین ساعات هفته به سمت این سطوح مهم کشیده می شود.
نحوه معامله در آخرین روز هفته
در آخرین روز هفته خریدران می خواهند یک کندل صعودی در چارت فتگی ایجاد شود و بازار بالاتر از قیمت ابتدای هفته بسته شود. بنابراین به دنبال نشانه های خرید در بازار هستند و این موراد باعث جذب خریداران به بازار می شود.
در این میان فروشندگان تمامی موارد بیان شده در پاراگراف بالا را می خواهند.
نحوه معامله در آخرین روز ماه
در آخرین روز ماه نیز باید به قیمت باز شدن بازار در اولین روز ماه توجه کنید. اگر قیمت فعلی بازار نزدیک قیمت باز شدن بازار در اول ماه باشد، قیمت اول ماه مانند آهنربا عمل کرده و بازار را به سمت خودش می کشد.
پس زمانی که در آخرین روز از ماه قرار دارید، به قیمت بازار در اولین روز ماه دقت کنید. بالا ترین قیمت، پایین ترین قیمت و قیمت باز و بسته شدن بازار در اولین روز ماه و نیز ماه های گذشته مانند آهنربا عمل می کنند و بسیار مهم هستند.
استراتژی های معامله در پایان روز
- تحلیل تکنیکال: استفاده از الگوهای نموداری، اندیکاتورها، سطوح حمایت و مقاومت برای شناسایی کردن نقاط ورود و خروج
- تحلیل بنیادی: بررسی اخبار، گزارش های مالی و اقتصادی و عوامل دیگری که در قیمت دارایی تاثیر دارد
- مدیریت ریسک: تعیین حد سود و حد ضرر در هر معامله
- روانشناسی معامله گری: کنترل احساسات، پایبندی به برنامه معاملاتی و حفظ آرامش
سوالات متداول
چه تفاوتی بین معامله در پایان روز و معامله روزانه وجود دارد؟
معامله در پایان روز بر تحلیل نمودارهای روزانه و روندهای بلندمدت تمرکز دارد، در حالی که معامله روزانه بر نوسانات کوتاهمدت و انجام معاملات متعدد در طول روز متمرکز است.
چه عواملی در موفقیت معامله در پایان روز مؤثر هستند؟
تحلیل تکنیکال قوی، مدیریت ریسک مناسب، صبر و تحمل، و دانش عمیق از بازار.
آیا معامله در پایان روز برای مبتدیان مناسب است؟
بله، اما به شرطی که اصول اولیه تحلیل تکنیکال و مدیریت ریسک را به خوبی فرا گرفته باشند.